Arkiv

Island efter Ragnarök

island efter ragnarökBoken man måste läsa om man vill få en annan bild av hur man kan hantera en finanskris. Island föll hårt när finanskrisen slog till 2008. Dock agerade Islänningarna helt annorlunda och lät bankerna gå i konkurs för att bespara medborgarna en skuldbörda i flera generationer. Detta visade sig vara en mycket framgångsrik väg att gå. Medan IMF och EU tvingar skuldtyngda länder som Grekland, Irland och Spanien ner i en avgrund av misär för att de rika kapitalägarna skulle gå skadelösa ur krisen de ställt till med tvingade Island dessa att ta en del av sitt ekonomiska ansvar.
Sten Sjögren beskriver denna händelse på ett mycket lättläst och informativt sätt. Man behöver inte ha några speciella ekonomiska kunskaper för att hänga med i boken. Läs den och fundera över om det faktiskt inte finns en annan väg ur ett problem när politiker säger att detta är den enda vägen.