Vänsterpartiet Åtvidaberg

Miljö

Omställningen från fossila bränslen till förnyelsebar energi måste fortsätta som ett led i arbetet med att motverka växthuseffekten. Samtidigt måste kärnkraftsavvecklingen drivas på och garanteras.
Vi vill att de samhällsägda företagen går i spetsen för energiomställningen. Stat och kommuner måste stimulera och underlätta energieffektivisering, teknikutveckling inom miljöområdet och produktion av förnyelsebar energi.

Här kan många nya arbetstillfällen skapas inom både offentlig och privat sektor.

Inom femton år ska den fossila bränsleförbrukningen minska med 80 procent. Det kräver stora satsningar på förnyelsebar och miljövänliga drivmedel. Framför allt krävs en minskning av bilismen genom en kraftig satsning på kollektivtrafik och stora investeringar i spårbundna transporter med därtill kopplade ekonomiska styrmedel.

Hållbar utveckling innebär att våra livsmönster och vår konsumtion anpassas till vad miljön långsiktigt kan bära. Med tekniska lösningar, politisk regleringar samt effektivare resrusanvändning kan vi komma en bit på väg för att ändra de strukturer som styr konsumtionen i fel rikting.

Hållbar utveckling inbegriper även social och ekonomiska hållbarhet. Helhetsynen – att olika politikområden hänger ihop – är central för vänsterpartiet. Utan rättvis fördelning och förändring av maktförhållandena kommer det att vara svårt att uppnå hållbar utveckling.

Dela den här sidan:

Kopiera länk