Vänsterpartiet Åtvidaberg

Överklassens år

Den moderatledda kartellen har nu regerat i ett år. De ”nya moderaterna” visade sig vara falsk marknadsföring. I stället har vi fått genomlida ett första år som präglats av gammal hederlig högerpolitik. Vi har fått se enorma skattesänkningar, privatiseringar och en rent antifeministisk politik. Samtidigt har arbetslösa och sjuka fått det ännu sämre. Det är inte konstigt att en majoritet enligt opinionsmätningar reagerar mot Reinfeldts överklasspolitik.

Det får aldrig bli tal om en andra mandatperiod för regeringen Reinfeldt. Om det skulle inträffa kommer skadorna på vårt välfärdssamhälle att bli katastrofala. Målet att få bort högeralliansen från regeringsställning är överordnat.

Samtidigt är det också viktigt att Vänsterpartiet stärker sina positioner och får ett ökat stöd. En ny regering behöver ett starkt vänsterparti för att inte gå vilse i den ekonomiska politiken. Vänsterpartiet är också helt avgörande för att de feministiska frågorna ska få ett riktigt fäste i regeringspolitiken.
 
Jag får ofta frågan om inte vi ska bilda en allians tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet inför nästa val. Hittills har ingen lyckats övertyga mig om att vi har något att vinna på att kopiera högerns allians. Vi bör vara tydliga med att vi är tre olika partier, med delvis olika politik. Det ska spela roll om man röstar på vänsterpartiet eller på miljöpartiet.
 
Nu återstår tre år till valet och regeringsskiftet 2010. Det är tre år då vi i vänsterpartiet måste göra allt för att stoppa högerns privatiseringar, fler skattesänkningar för de rika och den antifeministiska politik som har sitt ursprung i kristdemokraternas konservativa tankegods.
 
Det kommer att bli tre tuffa år både för oss som jobbar i opposition, men framför allt för alla arbetslösa, sjuka, funktionshindrade, ensamstående mammor, elever och pensionärer för att bara nämna några exempel på grupper som tydligt förlorar på högerns politik. Det får räcka med tre år av överklasspolitik. Om tre år kommer vi tillbaka.
 
Lasse Ohly

Dela den här sidan:

Kopiera länk