Vänsterpartiet Åtvidaberg

Hellre värnplikt än yrkesarmé

När jag gjorde lumpen var jag ganska motsträvig. Jag tror att min misstänksamhet mot det militära gjorde mig till en bättre soldat. Försvaret behöver inte soldater som älskar sina gevär, utan människor med olika bakgrund och erfarenheter från det civila samhället.

Det finns framför allt tre skäl för att behålla värnplikten som jag ser det: Ett värnpliktssystem är bättre, billigare och mer folkligt förankrat.

Det är bättre eftersom det ger ett större urval när man letar rekryter jämfört med ett frivilligt system. Enligt Officersförbundets vice ordförande Lars Gren är det stor risk att en yrkesarmé skulle locka till sig helt andra personer än de man söker idag. Något som får ett följdproblem då det är bland dagens värnpliktiga som man rekryterar de framtida officerarna.
 
Det är billigare med ett värnpliktsförsvar. Anledningen till att det svenska försvaret är dyrt beror framför allt på att Sverige subventionerar den inhemska krigsmaterielindustrin. I Finland kostar försvaret ungefär hälften av vad det gör i Sverige, men samtidigt kan man mobilisera mångdubbelt fler värnpliktiga.
 
Det är mer folkligt förankrat. Sannolikheten för att en värnpliktsarmé ska delta i militära aktioner utan folkligt stöd måste ses som ganska begränsad. En yrkesarmé däremot har sin lojalitet i första hand med den militära organisationen. Därför hade det varit betydligt lättare att sätta in en yrkesarmé om Sverige hade beslutat sig för att delta i USA:s illegala angreppskrig mot Irak.
 
Jag tycker att värnplikten behöver bli mer folklig, inte mindre. Därför driver vi i Vänsterpartiet att den allmänna värnplikten ska omfatta även kvinnor. För att det ska bli meningsfullt behöver också antalet värnpliktiga som tas ut öka.
 
Värnplikten är ytterst en fråga om demokrati. Om att det yttersta våldsmonopolet i ett samhälle ska ha en stark folklig förankring. Det är synd att alla de andra riksdagspartierna verkar vara positiva till att införa en yrkesarmé. Det är nu bara Vänsterpartiet som försvarar den allmänna värnplikten.
 
Lasse Ohly

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk