Vänsterpartiet Åtvidaberg

En nitlott för lågavlönade

I en debattartikel i Uppsala Nya Tidning riktar riksdagsledamöterna Jacob Johnson och Marie Engström svidande kritik mot regeringens skattepolitik. De beskriver den dramatiska försämring som drabbar de ekonomiskt svaga grupperna i samhället.

 Jacob Johnson och Marie Engström visar i artikeln hur regeringens politik ger höginkomsttagarna de största skattelättnaderna.

Med en kommunalskatt på 31 kronor får en sjukpensionär med 8 500 kr/mån 3 kronor lägre skatt och ska klara sig på 6 628 kr/mån efter skatt. Den som däremot har en lön på 30 000 kr/mån eller högre får en skattesänkning på 1 068-1 136 kr/mån.

De borgerliga partierna sa i valrörelsen att skattesänkningarna i första hand skulle gälla låg- och medelinkomsttagare. Detta gäller uppenbarligen inte sedan man kommit i regeringsställning, skriver Johnson och Engström.

Vänsterpartisterna menar att de som har det svårast att ta sig från arbetslöshet tillbaka till ett arbete behöver stöd i form av arbetsmarknadspolitiska insatser, inte högre skatt, lägre a-kasseersättning och ökade avgifter till a-kassan.

Dela den här sidan:

Kopiera länk