Arkiv

Alla ska ha råd med tandvård

I Åtvidaberg kan man få vänta två år innan man får komma till en tandläkare. När man väl är där får man verkligen hoppas att man har råd att lösa ut sig.
För i tiden kunde man avgöra hur bra ställt man hade det på tänderna. På många gamla kort ser man personer beslutsamt knipa ihop munnen för att de dåliga tänderna inte skulle bli förevigade. Men sedan kämpade arbetarrörelsen för att tandvården skulle bli varje medborgares rättighet. Så långt var allt bra, men sedan 1999 nr prisregleringen på tandvården avskaffades har bra tänder åter blivit en klassfråga. Sedan 1999 har priset ökat med 80%. Det leder naturligtvis till att allt fler inte har råd att gå till tandläkaren. För detta har naturligtvis Socialdemokraterna ett stort ansvar.
Tänderna är en del av vår identitet, vem vill le när det saknas tänder i munnen. Vänsterpartiet vill att tandvården skall betraktas som just vård, och vård skall vara likvärdig och tillgänglig för alla. Därför vill vi att tandvården skall ingå i högkostnadsskyddet för sjukvården.

Ditt leende ska säga något om din personlighet – inte om din inkomst!