Arkiv

kommissionen stöder facket i Vaxholmsfallet

-Det finns ingen motsättningen mellan den svenska kollektivavtalsmodellen och EG-rätten. Det slår EU-kommissionens fast i sitt yttrande i Vaxholmsfallet. Det bekräftade kommissionens vice ordförande Margot Wallström på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.
Det känns bra att EU verkar ha tagit sitt förnuft till fånga och går på fackens linje när det gäller utländska företags verksamhet i Sverige. Om nu detta tas av kommissionen så är det en viktig seger för arbetarrörelsen i hela Europa. De länder som uttalat sitt stöd för Sverige är Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike och Belgien. Nu kan man ju stillsamt undra hur Moderaterna skall ta detta eventuella beslut. Men om de fick bestämma ihop med sina borgliga kamrater skulle de helst vilja se att alla rättigheter för medborgarna försvann och att de stora företagsägarna fick ta över alla makt i landet.